Добре дошли в нашия магазин!
Категории

0

Apple отхвърли исканията на ФБР за отключване на iPhone

Дата: 2016-02-17

Apple отхвърли исканията на ФБР за отключване на iPhone
 

През декември терористична атака в американския град Сан Бернардино доведе до смъртта на 14 души. По време на разследването органите на властта успяха да се сдобият със заключен iPhone 5c, чието съдържание може да осигури ценна информация за мотивите на атакуващите и планирането на атаката. Досега ФБР се опитваше да се пребори с криптирането на устройството и най-накрая успя да издейства съдебно нареждане към Apple да помогне на разследването.

Американската компания обаче твърди, че от iOS 8 насам няма начин да заобиколи паролата в заключен смартфон. Apple е изправена пред подобен казус и в Ню Йорк. Натискът към създателите на iPhone явно се е оказал прекалено голям и в сайта на компанията се появи официално изявление от изпълнителния директор Тим Кук. В него той заявява, че Apple се е противопоставила на съдебното нареждане да помогне на ФБР да отключи телефона на един от терористите в Сан Бернардино.

Според Кук искането застрашава сигурността на потребителите на Apple и може да има много по-големи последици от свързаните с конкретния случай. От изявлението става ясно, че ФБР са поискали от Apple да създаде специална версия на iOS, която да е лишена от специфични мерки за сигурност, която да бъде инсталирана в телефона от разследването. Според Тим Кук това е нещо, което компанията няма в момента и не може да създаде, тъй като ще е прекалено опасно ако попадне в грешните ръце, защото ще ме в състояние да отключи всеки iPhone.